Technologia żywności i żywienie człowieka
Tytuł zawodowy
Stopień studiów
Tryb studiów
Liczba semestrów
Język wykładowy
Nabór
Przedmioty obowiązkowe
Przedmioty dodatkowe
Dyplom zawodowy
Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika
O kierunku
Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek, który przygotowuje do pracy w największym sektorze przetwórstwa przemysłowego w Polsce, czyli w przemyśle spożywczym. Absolwenci kierunku stają się inżynierami specjalistami w branży, dzięki doskonałej znajomości zasad zdrowego żywienia oraz doskonałemu przygotowaniu laboratoryjnemu. Aby stać się specjalistą w zakresie wytwarzania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych, studenci poznają tajniki technologii żywienia. Znają specyfikę wyrobów spożywczych, zaczynając od cukiernictwa, piekarstwa, owoców i warzyw, a kończąc na produktach zapachowych i surowcach kosmetycznych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie mają przed nimi tajemnic. Program zajęć nie tylko zawiera przedmioty kierunkowe, ale również podstawy zarządzania, BHP i ergonomię pracy oraz ochronę własności intelektualnej. Spośród oferty zajęć obieralnych można wybrać najbardziej interesujące dla siebie zagadnienia - psychologia społeczna, żywość tradycyjna, a może klasyczna analiza chemiczna? To wszystko sprawia, że studenci świetnie znają zasady tworzenia i projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.
Wykaz przedmiotów z podziałem na semestry oraz formy zaliczeń sprawdź tutaj.
Specjalności:
- inżynieria i analiza żywności,
- surowce i produkty żywnościowe,
Kompetencje, które zyskasz
O Tobie
Jesteś głodny nowej wiedzy? Interesują Cię sekrety żywności i odżywiania? A może lubisz przeprowadzać eksperymenty i chciałbyś opracować zupełnie nowe produkty i procesy? Studia inżynierskie z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka są dla Ciebie idealne!
Zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej oraz poznasz wszystkie zasady zdrowego żywienia! Program studiów łączy przedmioty z zakresu biologii i chemii, ale także zarządzania czy fizyki. Na zajęciach z dietetyki dowiesz się, jak umiejętnie planować posiłki, a podczas technologii żywności poznasz tajniki jej wytwarzania. To tylko niektóre z przedmiotów, które pozwolą Ci zdobyć specjalistyczną wiedzę w tym zakresie. Studiując na tym kierunku, możesz być pewny, że zamienisz tradycyjną salę wykładową na laboratorium. W dodatku studenci mogą wybrać jedną z interesujących ich specjalizacji - inżynieria i analiza żywności, a może surowce i produkty żywnościowe? A które Ty wybierasz?
Praktyki
Praca po studiach
- stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
- laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
- instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- marketing żywności,
- specjalista ds. żywienia,
- własna działalność gospodarcza.