Przejdź do treści
Jednostka prowadząca kierunek
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Zdjęcie w tle
Pracownik pobiera próbki w laboratorium.

Biotechnologia

Tytuł zawodowy

magister inżynier

Stopień studiów

II

Tryb studiów

stacjonarne

Liczba semestrów

3
4

Język wykładowy

polski

Nabór

Rekrutacja na semestr zimowy

Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika

    O kierunku

    Studia drugiego stopnia w zakresie biotechnologii dają możliwość teoretycznego i praktycznego przygotowania absolwenta do pracy w różnych gałęziach przemysłu, a w szczególności w produkcji żywności, przemyśle chemicznym, farmaceutycznym i ochronie środowiska. Studenci zdobywają umiejętności projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych, pracy na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej na poziomie analitycznym oraz badawczo-rozwojowym, współpracy ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Program studiów rozszerza wiedzę o nowoczesnych rozwiązaniach aparaturowych i technologicznych niezbędną do realizacji złożonych zadań, zawiera treści obejmujące zarządzanie, w tym zarządzanie jakością. Umożliwia poznanie pojęć i zasad związanych z ochroną własności przemysłowej, prawem autorskim oraz zarządzaniem zasobami własności intelektualnej. Przygotowuje do pracy twórczej i zespołowej.

    Dokładna lista przedmiotów prowadzonych w poszczególnych semestrach znajduje się na stronie internetowej.


    Specjalności:  

    • biotechnologia molekularna i przemysłowa,  
    • mikrobiologia stosowana i technologie fermentacyjne. 

    Opinie absolwentów

    Moja współpraca z Polmosem rozpoczęła się na drugim stopniu studiów. Pracę magisterską realizowałem jednocześnie jako student w Zespole Technologii Spirytusu i Drożdży oraz jako pracownik w Polmosie Żyrardów. Praca w tej firmie daje mi bardzo dużo doświadczenia, zarówno zawodowego, jak i życiowego.

    rozanski.jpg
    Mateusz Różański, specjalista ds. destylacji w firmie Polmos Żyrardów sp. z o.o.

    Kompetencje, które zyskasz

    Biotechnologia
    Projektowanie materiałów
    Inżynieria genetyczna
    Mikrobiologia

    O Tobie

    Kwaszenie owoców i warzyw przy wykorzystaniu fermentacji mlekowej jest jednym z najstarszych przykładów procesów biotechnologicznych. W czasach, gdy surowe mleko i świeże warzywa nie mogły być przechowywane zbyt długo ze względu na brak lodówek i zamrażarek, wytwarzano produkty, w których kwas mlekowy pełnił funkcję konserwującą. Obecnie rozwój technologiczny umożliwił łatwe przechowywanie żywności, jednak procesy biologiczne wciąż odgrywają istotną rolę w zakresie jej obróbki i przechowywania. Podobne potrzeby wykreowało wiele innych nowoczesnych gałęzi przemysłu, a idealną odpowiedzią na ich oczekiwania okazało się połączenie nauki i natury. Zgodnie z tymi założeniami został zaprojektowany kierunek biotechnologia drugiego stopnia.

    Podczas studiów przygotujesz się do projektowania procesów biotechnologicznych oraz ich prowadzenia dla uzyskania produktów o pożądanych cechach dla przemysłu spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego, ochrony środowiska i innych. Zdobędziesz wiedzę na temat ekologicznych, społeczno-prawnych i ekonomicznych aspektów biotechnologii oraz umiejętności w zakresie samodzielnego planowania i prowadzenia badań oraz wykorzystywania ich wyników. Wszystko to przekłada się na zdolność do pracy w laboratoriach badawczych, diagnostycznych oraz w zapleczu naukowo-badawczym przemysłu biotechnologicznego i pokrewnych. Studia zapewnią Ci kompetencje do podejmowania roli kierowniczej i rozwiązywania problemów technicznych. Zdobędziesz wszechstronne wykształcenie, zaczynając od umiejętności w zakresie bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami zmodyfikowanymi genetycznie, wdrażania systemów zarządzania innowacjami w biotechnologii, a kończąc na wiedzy specjalistycznej w zakresie marketingu i zarządzania produkcją. 

    Praktyki

    Praca po studiach

    • pracownie genetyczne, biosyntezy, biotransformacji,
    • jednostki naukowe uczelni czy placówek PAN,
    • przemysł biotechnologiczny, spożywczy, chemiczny, paszowy i farmaceutyczny,
    • przedsiębiorstwa produkujące żywność funkcjonalną i suplementy diety,
    • instytucje monitoringu i ochrony środowiska,
    • laboratoria diagnostyczne i mikrobiologiczne,
    • laboratoria kontroli jakości,
    • instytucje naukowo-badawcze,
    • jednostki zajmujące się projektowaniem procesów biotechnologicznych,
    • szkolnictwo zawodowe,
    • własna firma biotechnologiczna.