Przejdź do treści
Jednostka prowadząca kierunek
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Zdjęcie w tle
Preparat pod mikroskopem pokazany w przybliżeniu.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Tytuł zawodowy

magister inżynier

Stopień studiów

II

Tryb studiów

stacjonarne

Liczba semestrów

3
4

Język wykładowy

polski

Nabór

Rekrutacja na semestr zimowy

Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika

    O kierunku

    Student kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na II stopniu zdobywa pogłębioną wiedzę z zakresu: chemii, biochemii, mikrobiologii, wpływu warunków wytwarzania żywności na jej cechy, przemysłowego wytwarzania żywności na bazie surowców zwierzęcych i roślinnych. Zna substancje toksyczne obecne w żywności oraz ich wpływ na organizm człowieka.

    Studenci posiadają uporządkowaną wiedzą w zakresie biotechnologicznych metod wytwarzania żywności, a także na temat trendów rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięć w produkcji oraz analizie żywności. Dysponują podstawową wiedzą dotyczącą systemów zarządzania jakością, w tym ich dokumentacji na podstawie wymagania normy ISO 9001. Zdobywają pogłębioną wiedzę z zakresu żywienia człowieka i dietetyki, prawa żywnościowego oraz zagadnień dotyczących komunikacji społecznej. Znają techniki utrwalania żywności oraz orientują się w społecznych uwarunkowaniach produkcji żywności.

    Dokładna lista przedmiotów prowadzonych w poszczególnych semestrach znajduje się na stronie internetowej.


    Specjalności:  

    • bezpieczeństwo i jakość żywności,  
    • projektowanie żywności i procesu technologicznego.  

    Kompetencje, które zyskasz

    Dietetyka
    Przetwórstwo żywności
    Technologie żywienia
    Zarządzanie

    O Tobie

    Substancje, które dodawane są do naszego jedzenia, nieustannie wzbudzają wiele kontrowersji. Nie wszystkie jednak są szkodliwe. Niektóre substancje dodatkowe mają chronić produkt przed tworzeniem substancji szkodliwych. Przykładem może być dodatek azotynów, które zapobiegają rozwojowi bakterii Clostridium botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego).

    Więcej ciekawych informacji zdobędziesz, wybierając kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. To szansa na zyskanie wiedzy z zakresu nauk podstawowych, technicznych, biologicznych i ekonomicznych. Poznasz zasady prowadzenia procesów technologicznych oraz biotechnologicznych w produkcji żywności, w tym także z wykorzystaniem surowców modyfikowanych genetycznie, a także nauczysz się bezpiecznego żywienia człowieka, metod utrwalania i przechowywania żywności. Znajomość nowoczesnych metod analizy oraz oceny jakości surowców i produktów spożywczych, a także umiejętności wdrażania i nadzorowania produkcji żywności, pozwolą Ci projektować nowe technologii, a także modernizować technologie istniejące w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, uwzględniając przy tym aspekty ekonomiczne procesów. Ponadto, będziesz potrafił posługiwać się technikami komputerowymi w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu jakością. 

    Praktyki

    Praca po studiach

    • stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
    • laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
    • instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
    • marketing żywności,
    • specjalista ds. żywienia,
    • własna działalność gospodarcza.