PŁ. Dobrze wybrałem - Mateusz Różański

O wyrobach alkoholowych wie niemal wszystko i potrafi badać ich wykorzystanie w rolnictwie. Mateusz Różański, absolwent biotechnologii na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, z powodzeniem łączy stanowisko specjalisty ds. destylacji ze studiami doktoranckimi na Politechnice Łódzkiej, a do tego jeszcze znajduje czas na treningi w wielu dyscyplinach sportowych.

 

Pracuje Pan na stanowisku specjalisty ds. destylacji. Czym dokładnie się Pan zajmuje?

Bardzo wieloma rzeczami. Najistotniejszą z nich jest prowadzenie procesu rektyfikacji spirytusu. Innymi słowy jest to proces polegający na oczyszczeniu destylatu rolniczego (spirytusu surowego) z produktów ubocznych fermentacji i wzmocnieniu go do mocy określonej wymaganiami normatywnymi. Produktem końcowym jest alkohol etylowy rolniczy, czyli spirytus rektyfikowany.

Firma Polmos Żyrardów Sp. z o.o. jest chyba najbardziej znanym producentem wyrobów alkoholowych. Jak rozpoczęła się Pana współpraca z tą firmą i co ona Panu daje?

Moja współpraca z Polmosem rozpoczęła się na drugim stopniu studiów. Podczas semestru dyplomowego Uczelnia przedstawiła możliwość odbycia stażu, na który się dostałem. Pracę magisterską realizowałem jednocześnie jako student w Zespole Technologii Spirytusu i Drożdży oraz jako pracownik w Polmosie Żyrardów. Praca w tej firmie daje mi bardzo dużo doświadczenia, zarówno zawodowego, jak i życiowego. Na stanowisku pracy otacza mnie wielu pomocnych ludzi, którzy chętnie dzielą się wiedzą związaną z tematami branżowymi. Cenne są dla mnie również możliwości rozwoju osobistego i podnoszenia kompetencji, takie jak szkolenia, wyjazdy czy otrzymywanie nowych, bardziej zaawansowanych zadań.

Czy wiedza uzyskana podczas studiów przydała się Panu podczas pracy zawodowej?

Zdecydowanie tak. Na stopniu inżynierskim, jak i magisterskim wybierałem specjalizację technologia spirytusu i drożdży, a obecnie pracuję w firmie bezpośrednio związanej z tą tematyką. Najbardziej przydatne są dla mnie wiedza i doświadczenie zdobyte podczas wykładów i laboratoriów specjalizacyjnych. Ale warto podkreślić, że całe spektrum zajęć, również tych, które miałem przed wyborem specjalizacji, przygotowało mnie do pracy zawodowej – zarówno tej technologicznej, jak i laboratoryjnej.

Prowadzi Pan również prace nad doktoratem. Czym zajmuje się Pan naukowo?

Podczas wykonywania pracy magisterskiej uzmysłowiłem sobie, jak bardzo ciekawym sposobem samorealizacji są studia i równoległa praca w tym samym obszarze. Połączenie wiedzy teoretycznej i praktycznej przekłada się na wiele korzyści dla pracownika, np. wdrożenie informacji z wykładów w własnoręczną pracę, dlatego postanowiłem kontynuować tę formę podczas studiów doktoranckich. Po uzyskaniu zgody ze strony Uczelni i Polmosu podjąłem pracę nad doktoratem. W pracy doktorskiej zajmuję się wpływem warunków rektyfikacji destylatu rolniczego na jakość alkoholu etylowego rolniczego. Mówiąc krótko, badam produkcję spirytusu tak, aby osiągnąć jak najwyższą jakość.

Co najbardziej ceni Pan sobie w Politechnice Łódzkiej?

Wysoki poziom przekazywania wiedzy. Umożliwianie rozwoju osobowego i podtrzymania szerokiej podstawy wiedzy zaawansowanej. Wydaje mi się, że uczelnia właściwie przygotowuje studentów do wymogów rynku pracy i zapewnia wszelkie kompetencje, niezbędne do uzyskania satysfakcjonującej pracy. Oferuje również szanse wyjazdów, staży, wymian zagranicznych. Te ogólne aspekty, które mógłbym jeszcze rozkładać na czynniki pierwsze, cenię sobie najbardziej.

W wolnych chwilach realizuje Pan pasje sportowe i pracuje społecznie…

Tak, od dziecka jestem oddany sportowi. Uprawiam takie dyscypliny jak bieganie, pływanie, piłka siatkowa, piłka nożna czy szachy. Lubię spędzać czas na siłowni dla ogólnego rozwoju fizycznego. Należę również do Ochotniczej Straży Pożarnej. Wraz z kolegami podzielającymi te zainteresowania bierzemy udział w amatorskich zawodach sportowych.

 

Rozmawiała: dr Aleksandra Pawlik

Grafika: Filip Podgórski

Zdjęcia: Firma Polmos Sp. z o.o.

 

Polmos Żyrardów odznacza się indywidualnym charakterem, wysoką jakością wyrobów oraz dbałością o status marki. Zakład zajmuje się produkcją renomowanej wódki Belvedere, zarówno w wersji czystej, jak i wielu odmianach smakowych. Przez ekspertów została uznana za pierwszą na świecie wódkę super premium – definiując standardy nowej kategorii najbardziej luksusowych wódek.

 

Poznaj nasz kampus