Przejdź do treści
Zdjęcie w tle
Warzywa i owoce w misce w kształcie serca i leżący obok notatnik.
Jednostka prowadząca kierunek
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Menedżer żywności i żywienia

Tytuł zawodowy

licencjat

Stopień studiów

I

Tryb studiów

stacjonarne

Liczba semestrów

6

Język wykładowy

polski

Nabór

Rekrutacja na semestr zimowy

Przedmioty obowiązkowe

matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)

Przedmioty dodatkowe

fizyka
fizyka
chemia
chemia
biologia
biologia
dyplom zawodowy
dyplom zawodowy

Dyplom zawodowy

314403 technik technologii żywności
331402 technik agrobiznesu
343404 technik żywienia i usług gastronomicznych

Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika

O kierunku

Kierunek menedżer żywności i żywienia łączy wiedzę przekazywaną przez specjalistów z dwóch wydziałów Politechniki Łódzkiej: Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Dzięki temu studenci mają szansę uzyskać pogłębioną znajomość zagadnień z zakresu technologii żywności i żywienia, jak również zarządzania i marketingu. Zdobyte wykształcenie oraz umiejętności pozwalają im pracować na stanowisku kierownika obsługi firm gastronomicznych z branży hotelarskiej, cateringowej oraz agroturystycznej, a także przygotowywać ofertę handlową dla różnych grup odbiorców. Konstruowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi to tylko jedna w licznych umiejętności, które zdobywają w czasie studiów. Jako absolwenci są przygotowani, aby z powodzeniem poprowadzić produkcję gastronomiczną w oparciu o systemy kontroli jakości, a także zarządzać zespołem pracowników. Mogą również założyć własną działalność gospodarczą.

Wykaz przedmiotów z podziałem na semestry oraz formy zaliczeń sprawdź tutaj

Kompetencje, które zyskasz

Technologia żywności i żywienia
Zarządzanie
Marketing
Dietetyka
Gastronomia

O Tobie

Chcesz organizować przedsięwzięcia w branży hotelarskiej i gastronomicznej? Zapoznaj się z ofertą kierunku menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej!

Wybór tego kierunku to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą połączyć praktyczne umiejętności z wiedzą na temat nowoczesnych technik kulinarnych, produktów spożywczych i trendów w żywieniu. Podczas studiów zdobędziesz wykształcenie z zakresu analizy żywności, podstaw żywienia i dietetyki, które pozwolą Ci w świadomy sposób planować posiłki. Zdobędziesz także umiejętności menedżerskie i interpersonalne - program zakłada zajęcia specjalistyczne, takie jak przedsiębiorczość, zarządzanie czy marketing. Dzięki nim zyskasz kompetencje przydatne nie tylko w pracy, ale również w życiu codziennych. Nauczysz się nawet wykorzystywać technologie informatyczne i nowoczesne aplikacje mobilne, aby jak najskuteczniej zarządzać swoim biznesem. Po ukończeniu studiów staniesz się specjalistą w branży HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering/Café). Z łatwością znajdziesz zatrudnienie w gastronomii indywidualnej, systemowej, specjalnej oraz hotelarstwie czy agroturystyce.

Praca po studiach

  • przedsiębiorstwa gastronomi indywidualnej, systemowej i specjalistycznej,
  • hotelarstwo,
  • ośrodki wypoczynkowe i sportowe oraz centra rekreacji,
  • organizacje i instytucje zajmujące się ochroną konsumentów,
  • jednostki badawcze i konsultingowe w zakresie rynku żywności,
  • placówki zajmujące się edukacją żywieniową,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • media zajmujące się tematyką gastronomiczną,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w branży HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering/Café).