Przejdź do treści
Jednostka prowadząca kierunek
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Zdjęcie w tle
Preparat pod mikroskopem pokazany w przybliżeniu.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Tytuł zawodowy

inżynier

Stopień studiów

I

Tryb studiów

stacjonarne

Liczba semestrów

7

Język wykładowy

polski

Nabór

Rekrutacja na semestr zimowy

Przedmioty obowiązkowe

matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)

Przedmioty dodatkowe

fizyka
fizyka
chemia
chemia
biologia
biologia
dyplom zawodowy
dyplom zawodowy

Dyplom zawodowy

311103 technik analityk
314403 technik technologii żywności
343404 technik żywienia i usług gastronomicznych

Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika

    O kierunku

    Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek, który przygotowuje do pracy w największym sektorze przetwórstwa przemysłowego w Polsce, czyli w przemyśle spożywczym. Absolwenci kierunku stają się inżynierami specjalistami w branży, dzięki doskonałej znajomości zasad zdrowego żywienia oraz doskonałemu przygotowaniu laboratoryjnemu. Aby stać się specjalistą w zakresie wytwarzania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych, studenci poznają tajniki technologii żywienia. Znają specyfikę wyrobów spożywczych, zaczynając od cukiernictwa, piekarstwa, owoców i warzyw, a kończąc na produktach zapachowych i surowcach kosmetycznych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie mają przed nimi tajemnic. Program zajęć nie tylko zawiera przedmioty kierunkowe, ale również podstawy zarządzania, BHP i ergonomię pracy oraz ochronę własności intelektualnej. Spośród oferty zajęć obieralnych można wybrać najbardziej interesujące dla siebie zagadnienia - psychologia społeczna, żywość tradycyjna, a może klasyczna analiza chemiczna? To wszystko sprawia, że studenci świetnie znają zasady tworzenia i projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.

    Wykaz przedmiotów z podziałem na semestry oraz formy zaliczeń sprawdź tutaj


    Specjalności:

    • inżynieria i analiza żywności,
    • surowce i produkty żywnościowe,

    Kompetencje, które zyskasz

    Dietetyka
    Przetwórstwo żywności
    Technologie żywienia
    Zarządzanie

    O Tobie

    Jesteś głodny nowej wiedzy? Interesują Cię sekrety żywności i odżywiania? A może lubisz przeprowadzać eksperymenty i chciałbyś opracować zupełnie nowe produkty i procesy? Studia inżynierskie z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka są dla Ciebie idealne! 

    Zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej oraz poznasz wszystkie zasady zdrowego żywienia! Program studiów łączy przedmioty z zakresu biologii i chemii, ale także zarządzania czy fizyki. Na zajęciach z dietetyki dowiesz się, jak umiejętnie planować posiłki, a podczas technologii żywności poznasz tajniki jej wytwarzania. To tylko niektóre z przedmiotów, które pozwolą Ci zdobyć specjalistyczną wiedzę w tym zakresie. Studiując na tym kierunku, możesz być pewny, że zamienisz tradycyjną salę wykładową na laboratorium. W dodatku studenci mogą wybrać jedną z interesujących ich specjalizacji - inżynieria i analiza żywności, a może surowce i produkty żywnościowe? A które Ty wybierasz?

    Praktyki

    Praca po studiach

    • stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
    • laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
    • instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
    • marketing żywności,
    • specjalista ds. żywienia,
    • własna działalność gospodarcza.